» Hem        » Stugor att hyra        » Om Gryts skärgård        » Kontakta oss        » Länkar        » Om oss

Om Gryts skärgård

Gryts skärgård är den sydligaste av Östergötlands skärgårdar. Här finns många kända öar: Harstena, Häradskär, Gråsmarö och Fångö. Huvudhamn på fastlandet är sedan 50-talet Fyruden. Hamnen i Fyrudden byggdes som en fiskehamn för att underlätta transporterna av fisk från skärgåden in till de närmast belägna städerna.

ÄMTÖ
På vackra Ämtö i Gryts norra skärgård kan du njuta av en riktig skärgårdssommar.
Tänk dig en stilla sommarkväll med spegelblanka fjärdar, solen brinner i martallens topp och det serveras egenhändigt nyfångad stekt abborre, är inte det livskvalitet så säg.

HÄRADSKÄR
Bo i yttersta havsbandet, där solen går upp ur havet. Häradskär är Sveriges enda bevarade kombinerade lots- och fyrplats.

HARSTENA
Ön är känd för sin välbevarade skärgårdsmiljö och för den säljakt som tidigare bedrevs.
Harstena har storslagen natur och är en riktig idyll i ytterskärgården. Se hemsidan www.harstena.se för mer information.

EKÖN
I yttersta havsbandet med utsikt över ytterskärgården, där himmel och hav möts, ligger KustCamp Ekön.
Med isslipade klippor för sol och bad och en unik klapperstensstrand.

ELLEN AF HARSTENA
Skärgårdsbåten M/S Ellen af Harstena byggd 1885 trafikerar sommartid rutten Fyrudden-Harstena. Avgång 10.30 från Fyrudden alla dagar i veckan med målet Harstena längst ut i Gryts skärgård.
Åk med på en fantastisk dagstur med glittrande hav, god mat och kanske ett dopp vid någon klippa?

SKÄRGÅRDSLINJEN
Skärgårdslinjen trafikerar hela den östgötska kusten och i Gryts skärgård utgår båtarna från Fyrudden. Alla dagar i veckan under hela sommaren går skärgårdsbåten Ellen af Harstena till den vackra ön Harstena längst ut i havsbandet. Se hemsidan www.skärgårdslinjen.com för mer information. På kartan nedan syns den gröna linjen från Fyrudden (via Ämtö) till Harstena.

Copyright © Grytsskargard.se 2011 - 2020